Miért választjuk a Magento 2-t

2020 júniusában hivatalosan megszűnik a támogatása a Magento 1.x verziójú rendszereknek, így egyre égetőbb a webshop tulajdonosok számára egy megfelelőbb platformot találni. A Magento 2 webshop készítése ésszerű választásnak tűnhet, azonban fontos kiemelni, ez nem egy egyszerű migráció.
Miért választjuk a Magento 2-t

forrás: https://unsplash.com

Miért kell váltani Magento 1-ről?

2018 novemberében tett első bejelentés nem indított el kellő platform váltást, az erős közösségi hatás miatt kaptak az e-kereskedők egy nagy lélegzetvételnyi időt a váltásra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Magento 1 alapú webáruházak eltűnnek júliusban az Internetről. Nem kevésbé súlyos azonban következménye a támogatás megszűnésének. Másodpercenként oldalak százezreit törik fel a különféle robotok és ezzel érzékeny adatokhoz jutnak hozzá, a rendszeres frissítések ezek ellen nyújt védelmet. Amennyiben a webshop motor nem teljesíti a PCI előírásokat, az oldal törhetővé válik és az incidens nem megfelelő kezelése esetén az úgynevezett Info törvény értelmében komoly pénzbírságra is számíthat a tulajdonos. Egyre több intézet jelenti be, hogy a jövőben nem támogatja a Magento 1 alapú webshopokkal való együttműködést, pl.: Adyen, de pl. a Wirecard (online fizetési megoldás) is bejelentette, hogy 2020. június 1-től a szolgáltatása nem lesz elérhető Magento 1-en.

A fejlesztők és tervezők újra gondolták a Magento első generáció hozta tapasztalatokat és a nagy vállalatok számára hasznos funkciókkal egészítették ki, tették még biztonságosabbá, megbízhatóbbá és gyorsabbá is. A fenti célokhoz azonban technológiájában is meg kellett újulnia a Magento webáruház rendszerének. Az eddig elért piaci pozíció megerősítésére a hivatalos Magento fejlesztők negyed évente újabb szolgáltatásokat adnak ki mind az ingyenes, mind a prémium Magento webáruházat készítéséhez, fejlesztéséhez.

A Magento webshop előző főverziója még PHP 5.6 alatt futtatható, melynek a támogatása régen megszűnt és jelenleg már a PHP 7.4 az aktuális, mely mind biztonságban, mind teljesítményben túlmutat elődjén. Ekkora technológiai ugrást már nem lehet lekövetni egy automatizált migrálással, aminek számos előnye lehet túl azon, hogy anyagilag és időben a folyamat erősebb lesz. A Microsoft operációs rendszerének visszamenőlegesen sok évre működnie kell a hardvereken, együtt kell tudnia dolgozni az alkalmazásokkal. Ez a megkötés anyagilag előnyös a redmondi cégnek, mégis a fejlesztőknek komoly kihívást jelent.

Az e-kereskedők a Magento 2 webáruházba könnyű szerrel áthozhatják a termékeiket, leírásaikat, rendelések vagy éppen az ügyfél adatokat azonban az egyedi frontendet, az egyedi folyamatokat, modulok érdemes alaposan megvizsgálni. Valóban jól működnek, hozzák az elvárt funkcionalitást, megbízhatóságot vagy esetleg érdemes lenne finomítani rajta, hiszen úgyis újra kell írni.

Magento változatok

Kiadás neve

Árazása

Üzemeltetés

Magento 1 Community Edition

Ingyenes

Saját szerverre telepíthető

Magento 1 Enterprise Edition

Fizetős

Saját szerverre telepíthető

Magento 2 Open Source

Ingyenes

Saját szerverre telepíthető

Magento 2 Enterprise Edition

Egyedi árazás

Saját szerverre telepíthető

Magento 2 Enterprise Cloud Edition

Egyedi árazás

Amazon Web Service felhőszolgálatásban elérhető

A Magento 2 webshop előnyei

Az újabb PHP verzió, a hatékonyabb memória és folyamat kezelések, cache technológiák (Varnish, Redis) miatt a Magento újabb verziója gyorsabb oldalbetöltést és vásárlási folyamatok gördülékenyebb kezelését ígéri, főleg ha szakértő fejlesztő gárda és profi hosting szolgáltató a megvalósító. A rendszer egyik kiemelt komponense az Elasticsearch, mely az Apache Solr-hoz hasonló keresőmotor. Jelenleg sokkal jobban elterjedt és hatékonyabb, horizontálisan skálázható dokumentum séma alapú kereső. Az adatbázis kezelés terén is jött újdonság, már külön tárolhatjuk a rendeléseket, a fizetési folyamatokat a többi adattól, így még nagyobb számú terméket, ügyfelet tud biztonságosan és stabilan kezelni a rendszer.

A frontend felülete alapesetben is reszponzív, mobil felületen is kényelmesen használható, köszönhető a HTML5 és CSS3 szabványoknak és JQuery Javascript könyvtárnak. Van lehetőség vendégként is vásárolni, de fizetéskor is van lehetőség regisztrálni az oldalra. A kosár műveletek az egész oldal újra töltése nélkül, AJAX hívással oldható meg.

Remek hír, hogy támogatásra került a PWA (Progressive Web Application) alkalmazások is, melyek natív mobil alkalmazásként viselkednek – ki lehet tenni a shop “alkalmazás” ikonját, offline is tud működni.

A backend felülete vagyis az adminisztrációs felület, dashboard hatalmasat változott előnyére, egy kis gyakorlással lehetőségek egész tárháza jelenik meg az e-kereskedők előtt. A legfontosabb számokat, metrikákat jól összegző módon jeleníti meg, könnyű felmérni a rendeléseket, a raktár állapotát és a forgalmat is.

Azonnal elérhetők az upsell, crossell ajánlatok, az előzmény viselkedések alapján az egyedi kuponok, valamint az oldalon történő interakciói alapján testre szabott tartalmakat és kedvezményeket mutat és kínál a rendszer.

Jelenleg a Magento 2.3 stabil verziója elérhető, így az aktív fejlesztői közösségnek modulokban, témákban nincs hiány. A különféle rendszer integrációkat a RabbitMQ bevezetése segíti, aminek segítségével szabványos módon történik a rendszerek közti kommunikáció, adatátvitel.

Mikor nem éri meg a váltás?

Nem mindenkinek és nem minden helyzetben érdemes a Magento webshopra való áttérés vagy annak fenntartása. Komoly tapasztalat és fejlesztési tudás mellett e-kereskedelmi stratégia is szükséges, hogy a Magento 2 webshop profitábilis lehessen.

A Magento rendszer igazi ereje akkor ütközik ki leginkább, amikor sok termékkel, összetettebb üzleti folyamatokat kell támogatnia a webshopnak. Az alap rendszer is számos szolgáltatással bír, amit más rendszerek csak plusz modulokkal, fejlesztésekkel lehet elérni, de ha ezek nem kerülnek kihasználásra és nem hosszú távú a tervezés akkor érdemes lehet alternatívákat keresni.

Kevés termék számmal és egyszerű raktár kezelési mechanizmusokkal érdemes megfontolni egy WordPress alapú webshop bevezetését. Gyors induláshoz, minimális külső rendszer integrációval egy piaci szegmens szondáztatására alternatívát kínálhatnak a bérelhető webáruházak is.

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot