Magento vs WooCommerce

Kétség kívül a két piacvezető egyéni e-kereskedelmi megoldás kerül most vizsgálat alá. Mindkét rendszert nyílt forráskódú, szabadon hozzáférhető webes áruház motor, mégis a sok hasonlóság ellenére, nem mindenkinek ajánlott az egyik vagy másik.
Magento VS Woocommerce

Hasonlóságok

Mindkét platformnak erős a támogatottsága, komoly fejlesztői közösség foglalkozik vele, minél jobb minőségű, minél nagyobb számú modullal rendelkezzen. Bármelyik mellett is rakja le a voksát a cég vezetése biztos lehet benne, hogy beszállító független megoldást kap. A beszálhlítófüggetlenség azt jelenti, hogy mindkét rendszer esetében a cél, hogy a rendszer ne függjön egy fejlesztői cégtől, a megkezdett munkát – ha az minőségi és betartják a szabványokat és előírt ajánlásokat – át tudja venni más fejlesztő cég.

A két keretrendszer igyekszik támogatni a marketinget a lehető legtöbb eszközzel, így megoldható velük egy blog elkészítése a webshop motoron túl. A kereső optimalizálás, többnyelvűsítés, raktárkezelés, számlázás, mobil barát felület mind elérhető velük alapból vagy modulok segítségével. Modulokat online piactéren vehetünk, testre szabás után telepíthetünk vagy akár saját megoldást is fejlesztve alkalmazhatunk.

Különbségek

A WooCommerce WordPress blog motorhoz kötődő alrendszer, így annak adminisztrációs felületét, logikáját használja. Ebből adódik a legnagyobb különbség is a két megoldás közt. A WordPress-hez köthető az Interneten fellelhető weboldalak legnagyobb része, erre a logikára lett felhúzva az e-kereskedelmi megoldás is, a kompatibilitás miatt. A Magento ezzel szemben egy kimondottan a webshop piac számára készült és ezt egészítik ki a blog és más, nem e-kereskedelemhez köthető moduljai, alrendszerei.

A Magento rendszerhez számos kiegészítő, modul, alrendszer köthető, akárcsak a Woo-hoz, azonban a minőség, a variálhatóság, a beállítások sokszínűsége egyértelműen a Magento felé billenti a mérleg nyelvét. Sok megoldás ezek közt ingyenes, bekötésűk nem igényel komoly szaktudást, de helyes használatuk és a megfelelők kiválasztása rutinos szakemberért kiált. Érdemes kevesebb modullal dolgozni, melyek kevésbé terhelik le a rendszert.

Használhatóság

WordPress – WooCommerce fejlesztéssel foglalkozó szabadúszókat és cégeket sokat lehet találni, alacsonyabb órabéren is dolgoznak, mivel több munkát tudnak megszerezni. Ebben a rendszerben alacsonyabb a szaktudás belépési küszöbe. Éppen ezért ha nagyobb termék palettával, nagyobb látogatottságú oldal, több nyelvvel vagy több raktárral kell megbirkózni a WooCommerce rendszernek akkor alapos tervezés és komoly szaktudás szükséges, ami nem mindenkinek van meg, nagyobb a projekt rizikófaktora. A WordPress oldalalak számára elegendő egyszerű szerver környezet is, nincs nagy igénye, azonban csak kisebb forgalmat lehet rajta stabilan bonyolítani.

Magento fejlesztők, cégek kevesebben vannak, ez egy szűkebb piac, de komolyabb is a belépési küszöb, így az órabérek, fejlesztési költségek is magasabbak. A Magento tervezésekor és megalkotásakor a fő szempont volt, hogy szolgálja az e-kereskedőket, azok folyamatait támogassa. Emiatt lett sokkal stabilabb és bőkezűbb a beállítási lehetőségek és funkciók terén – cross-sell, up-sell, szűkíthető keresés, termékek attribútum megadása, hogy csak párat említsünk a teljesség igénye nélkül. Egy komoly forgalmat bonyolító webes alkalmazásnak szüksége van minőségi hosting szolgáltatásra, a Magento rendszer számára kialakított környezetben kiemelten magas terhelhetőségű és emiatt komoly hasznos képes realizálni.

Responsive megjelenés

Mára a responsive felület alapkövetelmény lett, azaz mobil eszköztől az asztali számítógépekig minden féle – fajta kijelzőn és vezérlőeszközön is hatékonyan lehessen irányítani, kezelni. Mindkét rendszerben van lehetőség sablonokon keresztül, azok módosításával szép felhasználói felületet létrehozni, sőt sajátot is lehet készíteni. Az adminisztrációs felületben egy fokkal komplexebb a Magento esetében, de egy kis rutinnal könnyen lehet kiigazodni. A felület összetettsége egyrészt nagyon is indokolt, hiszen sokkalta gazdagabb lehetőségek tárháza a Magentoban. A Woo rendszer felülete szinte megegyezik a WordPressével, amit sokkal többet tudnak használni, mégha nem is az e-kereskedelmi szektorból jöttek.

Biztonság

Pénzügyi tranzakciók mellett az érzékeny adatok ( GDPR ) miatt is kiemelten fontos a biztonság kérdése. A mesterséges intelligencia, a számítógépes erőforrások, valamint a megnövekedett online térben való erősebb megjelenés miatt fokozott a digitális támadás veszélye. A WordPress a világon jelenlévő honlapok döntő többsége, így ezeket a rendszereket próbálják meg legtöbben megtörni. Egy WordPress oldalon heti szinten kell karban tartani a modulokat és az alaprendszert, hiszen a törések miatt sok frissítés jön ki.

A Magento rendszere ebből a szempontból is sokkal stabilabb, kevesebb támadás éri őket, komplexebbek a biztonsági megoldásai. Igaz, hogy a megfelelő biztonsági szint eléréséért komoly szakembert kell behívni a projektre, de ez többszörösen megtérül. A Magento rendszer alapból kezeli az XSS elleni védekezést, kétfaktoros azonosítást támogatja, nincs azonos belépési URL-je, és ami a legfontosabb: nem függ korábban fejlesztett rendszertől, így nem is hordozza azok evolúciós biztonsági réseit. A Magento 1 és Magento 2 rendszerek közt is nagy a különbség, itt sem beszélhetünk számottevő biztonsági kockázat örökléséről.

Összegzés

A Magento webáruházak száma és forgalma folyamatosan nő, valamint a forgalom szempontjából is jóval előrébb helyezkedik el, mint a Woo megoldások. Talán azért lehet, mert a kiélezett versenyhelyzetben az e-kereskedelemben is előtérbe kerülnek az egyedi megoldások, amiket sokkal jobban támogat a Magento rendszere. Bár a lehetőségek kiaknázásához komoly szaktudással bíró fejlesztői kapacitásra van szükség, de egy fizikai boltot is profik építenek és rendeznek be, az online térben sem lehet ez másképpen.

A hagyományos folyamatokat kedvelő kezdő e-kereskedők, akik kis elemszámú termékkel, szolgáltatással akarnak a piacon megjelenni vagy éppen csak tesztelni a piaci igényeket, nos az ő számukra lehet alkalmas a Woo és WP által kínált platform.

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot