Webáruház Hűségprogramok

Az értékesítők különféle praktikákat dolgoztak ki az ügyfelek megtartására, de nem mindegy melyiket alkalmazza a vállalat. Az alábbi cikkben összeszedtünk pár fontos elemet, hogy könyebb legyen a megfelelő stratégiát kiválasztani márkád számára.
Ecommsolvers business

Hűség programok ismertebb típusai

Pont programok

Több, mint száz évvel ezelőtt feltalált pont program mai napig létező modell és csak bizonyos részeiben módosult a technológia előrehaladtával. A vásárlókat jutalmazza meg a rendszer kedvezmények vagy termékek formájában. A kedvezményekre feljogosító token először rézlap volt, majd bélyegekké végül plasztik kártyákká alakultak át, de a szisztéma sértetlen maradt: előbb kell vásárolni, költeni a későbbi engedmények reményében.

Mára azonban elképesztő skálán találhatók termékek, szolgáltatások és ezen programok rövid távon rendszerint nem kínálnak akkor előnyt, amivel egyértelmű hűséget lehetne kialakítani. Mégis népszerűek ezek a programok, mivel nagyon könnyű feliratkozni és nem kerül sok befektetett energiába, illetve megkötése sincs.

Előnyök

Hátrányok

ingyenes tagság, könnyű csatlakozás

nem jár elég előnnyel a csatlakozás

alacsony kockázat

nem jár azonnali előnyökkel

tagoknak nem kell eladniuk magukat

ügyfél igények nincsenek feltérképezve

 

nem teremt valódi elköteleződést

Pénz visszatérítés program

Igen hasonló a pont programhoz, a költés után jár kupon vagy pénz visszatérítés, melyet a kereskedőnél lehet csak elkölteni. Jellemzően el kell érni egy vásárlási limitet, hogy a kedvezmények érvényesüljenek, de ez nem kedvez a ritka vásárlóknak. Sajnos nem ösztönzi a programban való maradást, nem ösztönzi a vásárlást.

Előnyök

Hátrányok

ingyenes tagság, könnyű csatlakozás

nem jár azonnali előnyökkel

alacsony kockázat

nem vonzó a ritka vásárlók számára

tagoknak nem kell eladniuk magukat

nem jár valódi elköteleződéssel

kedvezmények további vásárlást generálnak

nem sok különbséget mutat az konkurencia programjaival szemben

Lyukasztókártya program

Itt sincs forradalmi változás, a kereskedő egy kártyát ad át a vásárlónak, amin vásárlások után kedvezményt kapnak az ügyfelek. Valóban nagyon hasonlít a pont programra, bár a mai korban a papír kártyákat felváltották a legtöbb helyen az elektronikus kártyák / profilok.

Előnyök

Hátrányok

ingyenes tagság, könnyű csatlakozás

nem jár azonnali előnyökkel

alacsony kockázat

nem vonzó a ritka vásárlók számára

tagoknak nem kell eladniuk magukat

nem jár valódi elköteleződéssel

az előnyök könnyen elérhetők a vásárló számára

könnyen ki lehet játszani rendszert

 

kevesebb lehetőség az ügyfél adatok rögzítésére

Többszintű hűségprogramok

A pont programok hibáit igyekszik javítani, így jutalmazza a hűséges, sokat költő vásárlót, mindezt pedig differenciáltan. A programban az elért mérföldkövekhez egyre nagyobb kedvezményeket, exkluzívabb szolgáltatások válnak elérhetővé a vásárlóik számára.

A program előrehaladását kezdetleges gamifikációs eszközökkel teszik élvezetesebbé, növelik az elköteleződést a márka felé. Az előrehaladási mérföldkövetek a vásárló teljesíteni szeretnék, akár egy videojáték esetében. Amennyiben a tagok láthatják egymás eredményeit, tovább növelhető a verseny szellem. A legértékesebb vásárlók, a legkiválóbb játékosok exkluzív termékekhez, kedvezményekhez, szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, amivel növelhető az elköteleződés mértéke.

Lényegében itt is pontrendszerről beszélhetünk, csak azok egymástól függő rendszerbe szervezve vannak jelen. Itt is előbb költeni kell, hogy kedvezményeket lehessen elérni, de a hűséget és a vásárlásokat gamifikált módon, egyre exkluzívabb módon nyújtja.

Előnyök

Hátrányok

értékesebb vásárlókat célozza meg

nem vonzó a ritka vásárlók számára

komolyabb a megkülönböztetés

belépéskor távolinak tűnhet a nagy kedvezmények elérése

növeli az elköteleződést

tagokkal állapotával folyamatosan törődni kell

növeli a vásárlási kedvet

 

Koalíció hűségprogramja

Nem egyetlen márka vagy kereskedő hűségprogramjában gondolkodik, hanem egy koalícióban. A kereskedőknél a vásárlók gyűjthetik pontokat és azokát a koalíció tagjainál szabadon beválthatják. A szinergia hatást akarta meglovagolni és lovagolta is meg Amerikában 2018 júliusáig, amikor is a legismertebb ilyen program a Plenti véget ért. Bár van értelme az elméletnek, azonban a vásárlók a programhoz kötődtek. Nem jelentett a piacon kellő versenyelőnyt a márkák számára, így inkább saját programokat dolgoztak ki.

Előnyök

Hátrányok

minden márka hozzáférést kap a kibővített ügyfélkörhöz

a márkák elöl elzártan, a koalíció tulajdonában vannak a vásárlói adatok

a vásárlók könnyebben és gyorsabb tudnak kedvezményekhez jutni

nem jelent piaci versenyelőnyt egy ilyen program a márkának

a jutalmakat a koalíció vállalja, nem az egyes márkák

tagokkal állapotával folyamatosan törődni kell

költségeket és kockázatokat közösen vállalják a koalició tagjai

 

Előfizetés alapú hűségprogramok

Itt már valóban szakítunk a pont programok elemeivel, megérkeztünk a hűségprogramok jövőjéhez. Válaszol a mai fogyasztói társadalom igényeire, hiszen előfizetési díj ellenében azonnali és valódi kedvezményeket kap.

A programok sikerességét bizonyítja, hogy növekedett az elköteleződés, a vásárlások gyakorisága és azok értékei is. Nem elhanyagolható, hogy fontos vásárlói adatokhoz, szokás mintákhoz is hozzá lehet jutni.

Sikeressé nehéz tenni egy ilyen programot, komoly szakértelmet kíván. Nem minden vásárló lesz előfizető, ez egyfajta kiváltság, nem mindenki engedheti meg magának a díját. Pont ez adja az erejét, az exkluzivitás és hogy a jó vásárló még jobb lesz, hiszen aki bent van a belső körben az bent is akar maradni és hajlandó többet költeni, fogyasztani.

Nem szabad kizárólag akciókban, kedvezményekben gondolkodni. A vásárlók mindennapjait érdemes szem előtt tartani és ott megtalálni egy kielégítetlen szükséget. Speciális szaktudással, a kis ügyfelek lemorzsolódásával az értékesebb ügyfelek még nagyobb hasznot jelenthetnek a márka számára.

Előnyök

Hátrányok

legjobb vásárlókat vonzza

kis ügyfelek számára nem könnyű a belépés

érthető és könnyen hozzáférhető előnyök

nagy ügyfélkörnél jelentkező adminisztratív és egyéb terhek

magas elköteleződés, vásárlási kedv is nő

specialist szaktudást igényel a kiépítése és a karbantartása

komplex ügyfél adatgyűjtés

 

legvonzóbb jutalmakat kínálja

 

Hibrid hűségprogramok

A fent megismert hűségprogramok keveréséből állnak össze az újak. Lehet a többlépcsős pontprogramokat a tranzakciós és tapasztalati előnyökkel kombinálni. Az egyes szintnek egyre több pontot lehet szerezni, ahol tranzakciós előnyök járnak, de születésnapra ingyenes meglepetés csomag is adható az ügyfélnek. Egymásra helyezhető az ingyenes szint, a pont program és az előfizetői hűségprogram is, ami viszont gondol a ritkán és a keveset költő ügyfelekre is, de nem veszti szem elöl az igazán értékes vásárlókat sem.

Hűségprogramokról összefoglalóan

A legkevesebb költséggel a hagyományos ingyenes program jár, bár itt nincs márka megkölünböztetés és a vevőket egyformán jutalmazza. Könnyen lehet belépni, de jár valódi hűséggel. A legelkötelezettebb ügyfelek számára remek megoldás a prémium hűségprogramok, ahol valódi hűséget még jobban jutalmazza a márka és nagyobb költésre ösztönzi. Egy jól átgondolt hibrid program potenciálisan az összes vásárlói réteg számára vonzó lehet. Bármelyik program mellett is teszi le voksát, a legfontosabb az ügyfélközpontú szemlélet, mely nélkül egyetlen stratégia sem hozhat eredményt. A feliratkozás fontos, de nem az egyetlen lépés. Meg kell hallgatni, ki kell találni az ügyfél igényét.

Saját Törzsvásárlói rendszerünk

Általunk fejlesztett és partnereinknél beüzemelt rendszer lényege, hogy könnyen lehet kapcsolni webshopokhoz, tehermentesíti a rendszert a bonyolult számítási feladatok alól. A rendszer segítségével könnyedén lehet vásárlási szabályokat és törzsvásárlói csoportokat készíteni akár az összes termékre, akár csak bizonyos csoportokra.

A rendelés leadása után a szabályoknak megfelelően a belépett vásárló az előírt törzsvásárlói csoportba kerül, melyről e-mailt is kap, adatlapján is értesül erről. Látható meddig marad a programban, mennyit kell költenie, hogy bent maradjon.

A program vége felé automatikusan küld értesítést a rendszer, mely figyelmezteti a vásárlót a tagság megszűnésére.

Kapcsolat

Vedd fel velünk a kapcsolatot